Maria kalaniemi: Musiikkia näytelmään Niskavuoren nuori emäntä

"Nautin siitä, että joka ainoa ääni elää tällä levyllä. Musiikissa elää riemu ja elämänilo. Se juoksee karkuun, kikattaa ja kiusoittelee. Se sykkii vahvana ja valmiina. Se pyörii piiriä, jossa kukaan ei saavuta toista, mutta ilo on kuitenkin yhteinen. Sille ei mikään ole mahdotonta.

Musiikissa soi myös itku, kaiho ja kaipaus. Se kertoo sen, mitä päällepäin ei aina näe: ihmisen herkkyyden, tunteikkuuden, pinnan alle jääneet pelot. Vaikka en ole nähnyt Suomen Kansallisteatterin Niskavuoren nuori emäntä - näytelmää, voin hyvin kuvitella, mitä näyttämöllä tapahtuu. Tämä musiikki kertoo tarinaa yksinäänkin, ja sen seurassa on myös hyvä selvitellä omia tuntojaan.

Niskavuori-levy sisältää Maria Kalaniemen ja Olli Variksen säveltämää musiikkia, päätehtävissä soivat hanuri ja kitara. Lisäksi sillä on mukana kaksi Kalaniemen aikaisemmilla levyillä julkaistua kappaletta, joissa muusikkoina ovat myös muun muassa tamburiinin soittaja Björn Tollin sekä kontrabasisti Tapani Varis 2005.

Kalaniemi ja Varis uskovat sävellyksissään ja sovituksissaan pienten motiivien voi- maan, kantavuuteen ja kehittelymahdollisuuteen. Pienillä asioillakin on paljon sanottavaa, kunhan muusikot uskaltavat viipyä niissä, kuulostella ja oivaltaa uusia asioita. Välillä sointikudos tosin myös kasvaa, heittäytyy kiihkoon ja raivoon sykkien väkevyyttä tai pohjatonta pettymystä.

Kappaleissa luotetaan myös erilaisten efektien voi- maan, ehkä siksi, että kyseessä on näyttämömusiikki. Palkeen puhallus, piiskan sivallukset tai tamburiinin kumina taustalla lisäävät musiikin puhuttelevuutta, joka tällä levyllä koskettaa. Kalaniemi ja Varis, joita levyllä pääasiassa kuullaan, eivät ole pelkästään muusikkoja vaan myös näyttelijöitä, sanoinaan sävelet. Heidän yhteistyönsä on niin saumatonta, että musiikki syk- kii samojen sydämenlyöntien tahdissa, vaikka heidän musiikilliset motiivinsa olisivatkin erityyppiset. Esimerkiksi Kurkimaisemassa hanurin siiven- kepeä ja pyrähtelevä kuvio saa seurakseen kitaran mietiskelevämmän ja harvemman teeman. Yhdessä ne muodostavat värikkään maiseman, jota voi ihastella vaikka kuinka pitkään.

Maria Kalaniemen uusin levy on tehty näytelmämusiikiksi, mutta sen anti kantaa yksinäänkin. Mutta mahdollisuus ihastella sävellysten toimivuutta näyttämöllä on myös vielä olemassa: Niskavuoren nuori emäntä jatkaa Kansallisteatterin ohjelmistossa ensi syksynä."

ARJA KANGASNIEMI

Pelimanni 2/2005