Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi Musiikkimuseo Famessa nähtävään Suomen musiikin kunniagalleriaan 2024

Maria Kalaniemi on yksi Musiikkimuseo Famessa nähtävään Suomen musiikin kunniagalleriaan 2024 valituista artisteista. Jäsenyys julkaistiin juhlakonsertissa Sellosalissa 12.3. Näyttely on esillä vuoden.

Kansainvälisestikin tunnettu harmonikkataiteilija ja säveltäjä Maria Kalaniemi (s.1964) viettää parhaillaan 60-vuotisjuhlavuotta. Kesällä 2023 tuli kuluneeksi myös 40 vuotta Kultainen Harmonikka -kilpailun voitosta vuodelta 1983. Silloin Kalaniemi nousi kansalliseen tietoisuuteen. 

Maria Kalaniemi on muusikkona ja harmonikansoittajanaisenakin esikuva monelle nuoremman polven muusikolle. Nyt hän on ensimmäinen harmonikansoittaja Musiikkimuseo Famessa nähtävässä Suomen musiikin kunniagalleriassa. Näin Kalaniemi kuvailee tuntojaan:

”Olen onnellinen ja kiitollinen, että minut on valittu yhdeksi Musiikkimuseo Famen näyttelyn artistiksi. Tuntuu todella upealta tunnustukselta! On merkittävää saada olla 60-vuotisjuhlavuonna osana suomalaista musiikkihistoriaa tässä näyttelyssä, monien upeiden taiteilijoiden rinnalla ja ensimmäisenä harmonikansoittajana. Lapsuudenkodissani harmonikka oli soitinten kuningas. Kun radiosta tuli harmonikkamusiikkia väännettii radion volyymi täysille ja tanssittiin. En olisi tätä tunnustusta osannut ikinä kuvitella, kun aloitin matkani haitarin kanssa 8-vuotiaana, silloin kun kutsuin ihmetellen ensimmäisiä sävelmiä soittimestani”

Näyttelyssä on esillä mm. yksi Maria Kalaniemen harmonikoista, valokuvia vuosien varrelta sekä musiikkinäytteitä.  Kalaniemen muusikon taipale on ollut monimuotoinen ja sisältänyt musiikkia laidasta laitaan monissa eri yhtyeissä ja produktioissa. Kalaniemi kertoo, että hänen innostuksensa ja huumautumisensa musiikista elää yhä voimakkaasti. Ajankohtaisia projekteja ovat esim. Kalevalaa ruotsiksi, soivahoiva muistisairaille sekä esiintymiset mm. Timo Alakotilan, Elina Leskelän ja Eero Grundströmin kanssa.

”Harmonikan palkeet, toiset keuhkoni, ovat hengittäneet silloinkin, kun omat keuhkoni ovat olleet tyhjillään. Ne ovat itkeneet ja surreet kanssani sekä pulpunneet ilosta ja riemusta. Olen rohjennut myös kulkea omia raittejani harmonikkani kanssa. Olemme valjastaneet toisemme tunteiden väyliksi silloinkin, kun sanoja ei ole, vaan vain sävelten lohtu ja voima. Olen sielultani musiikkidiggari, enkä ole ikinä lokeroinut eri musiikintyylejä ja sama meno jatkuu yhä”, kuvailee Maria Kalaniemi.

Lisätietoja Suomen musiikin kunniagalleriasta: https://musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria/


Maria Kalaniemi on kehittänyt oman persoonallisen tyylinsä soittaa melodiabassoharmonikkaa. Kalaniemi käyttää ääntään vahvistamaan harmonikan äänimaisemaa ja tunnetta musiikissa. Hän kutsuu tätä meditatiivista tapaa runosoitoksi ja paljelauluksi. Hänen soittotyyliään onkin kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.
Maria Kalaniemen harmonikka on soinut Grönlannin jäävuorilla ja kuninkaallisten juhlavastaanotoilla sekä soivahoivannut muistisairaita hoivakodeissa. Kalaniemi sai vastikään myös Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen jakaman Vuoden ilmiö -tunnustuksen työstään Hoivapelimannit-hankkeessa yhdessä harmonikkataiteilija Elina Leskelän kanssa.

Kalaniemi nimitettiin taiteilijaprofessoriksi vuosiksi 2005-2009. Hänen musiikin tohtorin tutkintonsa tarkastettiin vuonna 2009. Vuonna 2013 hän sai Pro Cultura Esbo -kunnianosoituksen. Keväällä 2018 Maria Kalaniemi nimitettiin Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös musiikin valtionpalkinto

Kalaniemi on vaikuttanut lukuisilla albumeilla muusikkona, säveltäjänä tai tuottajana. Viimeisimmät albumit Vilda Rosor (2010), Åkerö (2011), Svalan (2017) ja Mielo (2020) ovat kaikki nousseet arvostetun World Music Charts Europe -listan kärkisijoille. Edellä mainituista albumeista Åkerö ja Mielo ovat Emma-palkittuja. Myös muut ovat olleet ehdokkaina.


Haastattelut:

Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi@gmail.com | www.mariakalaniemi.fi 

Facebook: www.facebook.com/mariakalaniemi | Youtube: www.youtube.com/@mariakalaniemimusic

Lisätiedot:
Minna-Mari Roms | 050 413 5013 | minna.roms@gmail.com | www.artprevolution.com


Kuva © Elina Brotherus
Kuvitus © Pinja Mäentaka

Posted on April 20, 2024 .

Uutta! Kohtaa muusikko – mentorpalvelua tarjolla

Kaipaatko uusia sävelkulkuja arjessa jaksamiseen? 

Tarjoan vastavuoroista, inhimillistä ja läsnä olevaa terapeuttista kohtaamista. Sinut nähdään, kuullaan ja kohdataan kokonaisuutena, ihmisenä joka olet.

lokit-19.jpg

 Saat tarkastella turvallisessa sekä luottamuksellisessa ilmapiirissä elämäntilannettasi suorittamatta ja omaa jaksamistasi kuunnellen. 

Aihepiireinä voivat olla esim. jännittäminen, rajojen asettaminen, suorituspaineet, työ- tai opiskelustressi, yksinäisyys, uupumus, vertaileminen tai haasteet vuorovaikutussuhteissa ja yksityiselämässä. Myös onnistumisten ja kohokohtien jakaminen voimaannuttaa ja antaa elinvoimaa arjessa jaksamiseen. 

Toimin mentorina ja rinnalla kulkijana myös taiteellisen toimintasi tueksi. Voit tulla kohtaamiseemme myös ilman erityistä aihepiiriä - katsotaan mitä hetkessä syntyy! 

Kohtaamistemme tavoitteena on kehittää itsetuntemusta, lisätä elämäniloa ja tukea kasvua omaksi itsekseen. 

Näyttökuva 2020-09-04 kello 8.12.53.png

Yhteydenotot:
Maria Kalaniemi
p. 040 553 9199
maria.kalaniemi@gmail.com www.mariakalaniemi.com
MuT, muusikko, pedagogi ja lehtori (Sibelius-Akatemia) sekä Tommy Hellsten -instituutin Ihminen tavattavissa –terapeuttiharjoittelija. Monessa elämän pyörteessä kulkenut. 

Tapaamiset: KiltaKohtaamo, Espoon keskusta, Kiltaveljenpolku 2. Myös etätapaaminen ja puhelinvastaanotto mahdollinen. Vastaanotto molemmilla kotimaisilla. 

”Rauhoittava, ammattitaitoinen, luotettava, helposti lähestyttävä, läsnä oleva … lista voisi olla loputon! Maria on yksi ainoista opettajistani, joka muistaa mistä on puhuttu ja tämä luo sen turvallisen ja huolehtivan ympäristön, jossa uskaltaa avata vaikeitakin asioita. 

”Marian kanssa voi itkeä ja nauraa turvallisesti. Olen saanut kannustusta ja itsevarmuutta sekä muusikkona että ihmisenä. Maria muistuttaa ja opettaa pitämään kiinni omista rajoista ja mielipiteistä.” ”Maria on hyvä kuuntelija, joka tilaa antamalla ja toisaalta kuulemansa pohjalta haastamalla ja pohtimalla osallistuu keskusteluun luoden luonnollisen vuorovaikutuksen.” 

Posted on September 4, 2020 .

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle musiikin valtionpalkinto

Maria-Kalaniemi_crop(c)Jimm.png

Vuoden 2018 musiikin valtionpalkinto myönnettiin harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle Taiteen edistämiskeskuksen taidetoimikuntien 50-vuotisjuhlassa, Taike-Gaalassa 27.11.2018. Palkinnosta päättää musiikkitoimikunta.

”Vuoteni sai ihanan loppukaneetin ja kultareunuksen musiikin valtionpalkinnon muodossa. Olen äärettömän kiitollinen tästä kunnianosoituksesta. Minut on nähty ja kuultu. Ihanalta tuntuu, että vuosikymmenten varrella tehty musiikillinen taipaleeni ja työni pedagogina huomioidaan. Tästä on taas innoittavaa jatkaa eteenpäin”, Maria Kalaniemi kommentoi.       

Perusteluissa mainitaan mm. ”Maria Kalaniemi on luonut oman tunnistettavan harmonikansointinsa, jossa virtuoosisuuteen yhdistyy herkkä ja voimakas tunnelataus. Hän on säveltäjänä ja muusikkona laajentanut soittimen perinteistä roolia kansanmusiikissa. Musiikillisesti hän ammentaa niin runolaulusta kuin suomenruotsalaisuudestaan. Kalaniemen kumppaneina on kuultu lukuisia muusikkoja, hän on myös kouluttanut uusia muusikkosukupolvia ja esiintynyt ympäri maailman.” www.taike.fi

Kalaniemi nousi kansalliseen tietoisuuteen voitettuaan Kultainen harmonikka -kilpailun 1983. Hän on kehittänyt oman persoonallisen tyylinsä soittaa melodiabassoharmonikkaa, jota on aiemmin käytetty lähinnä klassisessa musiikissa. Kalaniemi itse kutsuu soittotapaansa runosoitoksi. Hänen kehittämänsä runosoitto ja paljelaulu ilmaisevat Kalaniemen tapaa käyttää ääntään vahvistamaan harmonikan äänimaisemaa ja tunnetta musiikissa. Hänen meditatiivista soittotyyliään on kutsuttu myös haitarifadoksi.

Kalaniemi nimitettiin taiteilijaprofessoriksi vuosiksi 2005-2009. Vuonna 2013 hän sai Pro Cultura Esbo –kunnianosoituksen. Vuonna 2012 Åkerö-levy yhdessä pianisti Timo Alakotilan kanssa valittiin Emma-gaalassa vuoden Etno-albumiksi. Keväällä 2018 Maria Kalaniemi nimitettiin Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi. Kalaniemi on toiminut myös Espoossa joka kevät järjestettävän JuuriJuhla-festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2004 lähtien.

Maria Kalaniemeä kuullaan seuraavaksi Seimiyö-joulukonserttikiertueella 5.12.-19.12.2018, jossa mukana ovat myös Johanna ja Mikko Iivanainen sekä Timo Alakotila. Vuosi 2019 vie Kalaniemen mm. yhteiselle kiertueelle valokuva- ja videotaiteilija Elina Brotheruksen kanssa Japaniin helmikuussa sekä syksyllä Saksaan harmonitaiteilija Eero Grundströmin kanssa. Lisäksi suunnitteilla on seuraava albumi, jota varten Kalaniemi säveltää uutta musiikkia.

Otteita Maria Kalaniemen taiteellisesta työstä
Seimiyö (2018)  
Desiree Saarela & Maria Kalaniemi: MoD (2018)
Maria Kalaniemi & Eero Grundström, Svalan (Åkerö Records 2017)
Maria Kalaniemi & Timo Alakotila: Åkerö (Åkerö Records 2011)
Maria Kalaniemi, Eero Grundström & Olli Varis: Vilda Rosor (Aito Records 2010)
Bellow Poetry (Aito Records 2005).

Lisäksi Kalaniemi on vaikuttanut lukuisilla albumeilla muusikkona tai tuottajana. Albumit Vilda Rosor, Åkerö ja Svalan ovat nousseet arvostetun World Music Charts Europe -listan kärkisijoille ja Emma-palkintoehdokkaiksi.

Solistina ja yhtyekiertueilla koti- ja ulkomaisten projektien kanssa laajasti mm. Euroopassa, Pohjoismaissa sekä Japanissa, Kiinassa ja Taiwanissa:
Niekku 1983–1992
Värttinä 1990–91
Rollo-tanssiteatteri 1991–1992
Tero Vaaran Maatakiertävä Viihdeorkesteri 1990–1991
Maria Kalaniemi & Aldargaz 1995
Anna-Kaisa Liedeksen yhtye 1992–1998
Helsingin kaksrivisnaiset
Katri-Helena & Superpelimannit 1996-1999, 2001
Vesa-Matti Loirin yhtye 1997-2002
Accordion Tribe, viiden eri puolilla maailmaa asuvan harmonikkataiteilijan yhtyevuodesta 1996
Maria Kalaniemi & Sven Ahlbäck vuodesta 1992
Ilmajousi-Luftsträk trio; Sven Ahlbäck, Johan Hedin, Maria Kalaniemi
Maria Kalaniemi trio; Timo Alakotila, Olli Varis, Maria Kalaniemi, vuodesta 2000
Maria Kalaniemi & Olli Varis duo, runonsoittoa Bellow Poetry vuodesta 2005
Maria Kalaniemi & Vilda Rosor, suomenruotsalaista sävelperinnettä ja omia sävellyksiä.

Kalaniemi konsertoi aktiivisesti tällä hetkellä kvartettina Johanna ja Mikko Iivanaisen sekä Timo Alakotilan kanssa sekä duona Desiree Saarelan, Eero Grundströmin ja Marianne Maansin kanssa.

Haastattelut:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi[at]gmail.com | www.mariakalaniemi.com

Lisätiedot:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | minna.roms[at]gmail.com | www.artprevolution.com

Kuva: Jimmy Träskelin

Posted on December 17, 2018 .

Maria Kalaniemi Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi.

Ruotsin kuninkaallinen musiikkiakatemia, Kungl. Musikaliska akademien, on valinnut harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen jäsenekseen. Nimitys on kunnianosoitus Kalaniemelle, joka on virtuoottisella soittotyylillään kehittänyt suomalaista kansanmusiikkia, ja vienyt sitä laajasti maailmalle. Perusteluissa mainitaan myös, että Kalaniemi on lyyrisellä ja voimallisella soittotavallaan uudistanut käsitystä harmonikasta sekä soolo- että yhtyesoittimena. Sen lisäksi, että Kalaniemi on taiteilijaprofessori ja musiikin tohtori, hän on julkaissut runsaasti musiikkia. Hän on merkittävä esikuva nuorille harmonikansoittajille.

”Olen erittäin otettu ja onnellinen kunnianosoituksesta, joka lämmittää todella syvästi. Olen iloinen erityisesti siitä, että kunnianosoitus liittyy myös pedagogiseen toimintaani, joka on puolet uraani ja elämäntehtävääni - palanhan opettajan ja mentorin työlle muusikkona olemisen rinnalla. Ihminen usein tarvitsee näitä näkyväksi tulemisia, liittyvätpä ne mihin tahansa, arkiseenkin asiaan. On hienoa, kun huomioidaan ja kiitetään",          
Maria Kalaniemi kommentoi saamaansa tunnustusta.                

Maria Kalaniemi on arvostettu muusikko ja pedagogi, joka on vuosikymmenten ajan opettanut Kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänellä on paljon oppilaita Ruotsissa – myös muiden soittimien taitajia. Kalaniemi on niin ikään uransa aikana esiintynyt monien ruotsalaisten muusikoiden kanssa, kuten Sven Ahlbäck, Johan Hedin, Lars Hollmer ja Emilia Amper.

Suomalaisista taiteilijoista Kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsennimityksen ovat aiemmin saaneet mm. säveltäjät Kalevi Aho, Mikko Heiniö, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ja Aulis Sallinen, sekä kapellimestarit Okko Kamu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Jorma Panula, Esa-Pekka Salonen ja Leif Segerstam.

Nyt ulkomaisista taiteilijoista uusiksi jäseniksi valittiin Kalaniemen lisäksi säveltäjä George Benjamin, laulaja Mari Boine, viulisti Peter Herresthal, luuttutaiteilija Rolf Lislevand, kitaristi-säveltäjä Pat Metheny sekä säveltäjä Simon Steen-Andersen.

Kuningas Kustaa III perusti Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian vuonna 1771. Nykyään akatemia on itsenäinen instituutio, jonka tarkoituksena on edistää säveltaidetta ja musiikkielämää. www.musikaliskaakademien.se 

Haastattelut:
Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi@gmail.com | www.mariakalaniemi.com

Lisätiedot:
Minna-Mari Roms |050 413 5013 | minna.roms@gmail.com | www.artprevolution.com

Kuva: Pentti Hokkanen

Posted on June 18, 2018 .

Etno Emma -ehdokkuus Maria Kalaniemelle ja Eero Grundströmille

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen ja harmonisti Eero Grundströmin levy Svalan (Åkerö Records) on valittu vuoden 2017 Etno Emma -ehdokkaaksi. Svalan liitelee myös kolmantena koko vuoden 2017 World Music Charts Europe -listauksissa.  

Maria Kalaniemen ja Eero Grundströmin albumi Svalan (suom. Pääsky) jatkaa liitelyään. Albumi on nyt valittu yhdeksi vuoden 2017 Etno Emma -ehdokkaista. Kalaniemelle ehdokkuus on kolmas; aikaisemmat ovat Vilda Rosor 2010 ja Emma-palkittu Åkerö 2012.

”Upea tunne siitä, että vilpittömyydellä ja livehengessä tehty Svalan- musiikki on löytänyt paikkansa ja oman tonttinsa sekä kuulijakuntansa. Maassamme on paljon hienoja levyjä ja kansanmuusikoita, joten ihanaa, että saamme Eeron kanssa olla tässä joukossa mukana. Musiikillisesti 2017 oli antoisa ja rikas vuosi itselleni”, hehkuttaa Maria Kalaniemi.                             

Kalaniemen ja Grundströmin musiikki on saanut erinomaisia arvioita myös kansainvälisesti. Kuukausittain maailmanmusiikin radiotoimittajat ja dj:t 24 maasta ympäri Euroopan listaavat uusia levyjä. Joulukuussa julkaistiin lista koko vuoden parhaimmista albumeista. Tämän World Music Charts Europe -listan panelistit sijoittivat Svalanin kolmen parhaan joukkoon. Albumi pysytteli viisi kuukautta kymmenen parhaan joukossa, nousten heinäkuussa jopa paalupaikalle.

Posted on January 12, 2018 .

Svalan #1 heinäkuun WMCE-listalla

Maria Kalaniemen yhdessä Eero Grundströmin kanssa julkaisema albumi Svalan (Åkerö Records) on kohonnut World Music Charts Europe --listan kärkipaikalle. Albumi on pysytellyt kymmenen parhaan joukossa jo kolme kuukautta - toukokuun sijoitus oli seitsemäs ja kesäkuussa se oli jo toisella sijalla. Albumi julkaistiin virallisesti 4.4.2017.

Posted on July 4, 2017 .

Uusi levy! Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Svalan

Åkerö Records, ÅKERÖCD17 Virallinen julkaisupäivä 4.4.2017

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen yhdessä harmoonivelho Eero Grundströmin kanssa työstämä albumi Svalan (Pääsky) julkaistaan 4.4.2017 espoolaisella JuuriJuhla-festivaalilla. Albumilla suomenruotsalainen sielunmaisema kohtaa Pohjois-Karjalan jylhän luonnon, minkä voi aistia niin musiikin kautta kuin levyn liitteenä olevasta Salonkylä-kuvakollaasistakin. Musiikki on äänitetty Maria Kalaniemen lapsuudenkodissa, Espoon Kilossa vanhassa rintamamiestalossa. 

Lehdistötiedote

Posted on March 9, 2017 .

Uusi Kaustinen Live CD ilmestynyt 17.7.14

Maria Kalaniemi Quartet 

Soitimme Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla kuumana heinäkuun päivänä vuonna 2003. Vuosituhannen taitteen molemmin puolin esiinnyimme usein triokokoonpanolla: Maria Kalaniemi (harmonikka), Timo Alakotila (piano) ja Olli Varis (kitara). Kaustisen konsertissa vieraanamme oli Timo Myllykangas basson varressa.

Konsertti pidettiin Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Tunnelma lavalla oli intensiivinen ja konsertista jäi hyvä mieli. Settilista antaa oivan kuvan tuon ajan ohjelmistostamme sisältäen suomalaista ja suomenruotsalaista kansanmusiikkia omina sovituksina, tangoa, helmeilevää musette-valssia sekä omia sävellyksiämme. Tunneskaala ulottuu lyyrisestä häämarssista kipakkaan polkkaan.

Kun tämä olosuhteiden mahdollistamana moniraidalle tallennettu konserttiäänite jokin aika sitten putkahti esille arkistoistamme, päätimme tuoda hetken musiikillista menneisyyttämme päivänvaloon: Kaustinen Live 2003, olkaa hyvät!

Timo Alakotila, Olli Varis, Timo Myllykangas, Maria Kalaniemi

Tilaa levy täältä.

Posted on September 4, 2014 .

30-vuotisjuhlakonsertti 8.11 klo.19.00, Savoy-teatteri

Maria Kalaniemi - Palkeen tunteita ja tarinoita

30-vuotisjuhlakonsertti (Kasarminkatu 46-48, Helsinki)

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman

persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija. Hän on noussut yhdeksi
arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luomaa lyyrisen
herkkää ja intensiivistä soittotyyliä on kuvattu osuvasti suomalaiseksi
haitarifadoksi. Kalaniemi on tehnyt mittavan 30-vuotisen uran koti- ja
ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta
musiikista. Juhlakonsertissa Kalaniemen kanssa lavalle nousee
luottomuusikkoystäviä vuosien varrelta sekä vierailijoita.
Konsettiohjelma tarjoaa lyyrisen kauniita tunnelmia, suomalaista ja
suomenruotsalaista kansanmusiikkia sekä yhtyeen omia sävellyksiä,
tunteikkaita tangoja unohtamatta. Tarinat, tunteet ja kokemukset
yhdistyvät musiikissa, joka elää tässä ja nyt.

Illan muusikot: 
Timo Alakotila, piano
Arto Järvelä,fiol
Olli Varis, gitarr
Timo Myllykangas, bas

Stråkkvartet: Tommi Asplund, Esko Järvelä, Alina Järvelä och Marion Göbel.

Liput alk. 20/17 €, 60 € perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta)
Liput Lippupalvelu

Konsertti järjestetään osana Etnosoi!-festivaalia www.etnosoi.fi 
Tervetuloa!

Posted on September 2, 2014 .

Pro Cultura Esbo-kunniaosoitus 27.2 2013 Maria Kalaniemelle

Aktiivinen kotiseutuyhdistys Esbo Hembygdsförening tuo suomenruotsalaisen kulttuurin lähelle jäseniään.

Kotiseututalo Lagstadissa 27.2 järjestetyssä kirjallisuusillassa jaettiin espoolaiselle harmonikkataiteilja Maria Kalaniemelle taiteilija Irina Påttin suunnittelema Pro Cultura Esbo -kunniaosoitus hänen suuresta ja arvokkaasta panoksestaan kansamusiikin hyväksi.

Pro Cultura Esbo –kunnianosoituksen jakaa Esbo hembygdsförening. Vuonna 1916 perustettu yhdistys valmistautuu jo satavuotisjuhliinsa. Ruotsinkielinen kotiseutuyhdistys kokoaa siipiensä suojaan noin 350 jäsentä eri puolilta Espoota. Yhdistys toimii Espoon keskuksessa sijaitsevasta Lagstad hembygdsgårdista käsin.

Posted on September 2, 2014 .

Etno-Emma jaettiin 1.3 2013 Maria Kalaniemelle ja Timo Alakotilalle Åkerö levystä!

Etno-Emman sai Espoolainen harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja pianisti Timo Alakotila Åkerö-levyllään.

Tämän vuoden Etno-Emmalla tuomaristo halusi palkita levyn, joka on huipentuma kahden soittimiensa huipputaitajan pitkälle yhteistyölle.

Åkerö-levyllä espoolaisen Maria Kalaniemen harmonikka ja Timo Alakotilan piano hengittävät sielukkaasti yhteen, kuin kahden runoilijan vuoropuhelu. Soitettuaan kaksikymmentä vuotta yhdessä tämä parivaljakko tuntuu studiossakin musisoivan täysin vapautuneesti ja silti toisiaan koko ajan tukien.

Levyllä monipuolinen ohjelmisto sulautuu nautittavaksi kokonaisuudeksi. Lyyrinen tunnelmointi kohtaa riehakkaan pelimannipoljennon, hetkittäin kuulaalla laululla ja hurjillapuhallinsovituksilla höystettynä. Åkerö on läsnäoloa ja läheisyyttä,tilaa hengittää ja tuntea.

Myöskin Pro Cultura -tunnustus jaettiin harmonikkataiteilija Maria Kalaniemelle Lagstad hembygdsgårdissa 27.2 2013 hänen suuresta ja arvokkaasta työstään kansanmusiikin puolesta.

Posted on September 2, 2014 .

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemellä juhlien vuodet

Vuosi 2013 avautuu Maria Kalaniemelle juhlavuotena. Kalaniemi nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista. Vuonna 2013 hän viettää 30-vuotistaiteilijajuhlavuotta. Juhlavuoden odotukset ovat konserteissa sekä ulkomailla että kotimaassa.
"On ollut upeata saada olla mukana näin monipuolisesti muusikkona ja harmonikansoittajana lukuisissa eri yhtyeissä ja projekteissa. Omalta osaltani tienraivaajantyö uuden kansanmusiikin puolesta on todellakin ollut hedelmällistä; kansanmusiikkikenttä elää ja voi hyvin. Toivoin opiskeluni alussa, että saisin soittaa mahdollisimman paljon eri yhtyeissä ja proggiksissa – ja sitä olen toden teolla saanut tehdä!"
Näin kertoo Maria Kalaniemi tunteistaan juhlavuoden kynnyksellä. Ainutlaatuisia kokemuksia on kertynyt lukuisista konserttimatkoista, jotka ovat suuntautuneet niin Grönlantiin, Färsaarille kuin Taiwaniinkin. Maria on esiintynyt Aldargaz- yhtyeensä kanssa mm. Englannin kuningatar Elisabethille Lontoossa 1997.
Maria Kalaniemi palkittiin keväällä 2012 Svenska Kulturfondenin taidepalkinnolla ansiokkaasta työstä muusikkona, säveltäjänä ja opettajana. Hän on tehnyt sen suomenruotsalaista kansanmusiikkiperinnettä vaalien ja kunnioittaen. Vahva side suomenruotsalaisuuteen äidin puolelta, mutta toisaalta savolaiset sukujuuret isän puolelta yhdistyvät Kalaniemen taiteilijapersoonassa. Hänen esittämässään ja säveltämässään musiikissa soi suomenruotsalainen musiikkiperinne, suomalainen kansanmusiikkiperinne mutta myös arkaainen äänimaisema.
Toimiminen pedagogina kuuluu olennaisena osana Kalaniemen uraan. Hänen mielestään opettaminen muusikon uran rinnalla on rikastuttanut ja täydentänyt hänen toimenkuvaansa. Hän on toiminut Sibelius-Akatemiassa noin 25 vuotta. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu säveltäminen ja levyttäminen opetustyön lisäksi. Haaveena on myös viettää sapattivuosi matkustellen ja inspiraation lähteitä keräillen.
Maria Kalaniemi ja pianisti, säveltäjä Timo Alakotilan yhteistyötä tuli juuri kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuosi 2011 huipentui Åkerö-levyn julkaisuun. Levy sai erinomaisen vastaanoton ja nousi neljännelle sijalle World Music Charts Europe -listalla. Levyllään Kalaniemi ja Alakotila ovat nyt myös ehdokkaina vuoden 2012 Etno-Emma -palkinnon saajiksi. Taiteilijaprofessorit ovat juhlavuodeksi kootulla ohjelmistollaan kiertäneet niin kotimaan festivaaleja kuin ulkomaan konserttiareenojakin. Viimeisimmät matkat suuntautuivat Tshekkiin ja Itävaltaan. Uusi konserttivuosi käynnistyy Folklandia -risteilyn (11.–12.1.) suuresta konsertista, johon on luvassa myös vierailijoita.
Marian 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluu myös uusia projekteja. Lefvande on konserttikokonaisuus, jossa sukelletaan ainutlaatuisella tavalla suomenruotsalaisten balladien maailmaan. Sävelmät esittävät Kalaniemi, viulisti Marianne Maans, laulaja, kitaristi Désirée Saarela-Portin. Balladiperinnettä ja sanomaa tulkitsee kansanmusiikintutkija Ann-Mari Häggman. Lisäksi Kalaniemeä kuullaan Timo Alakotilan säveltämässä tanssisadussa Lumikki ja seitsemän kääpiötä, jonka ensi-ilta on 1.3. Sellosalissa, Espoossa.

Tulevia konsertteja:

11.–12.1. Folklandia / Kalaniemi & Alakotila
1.2. Villa K, Espoo Kilo, illalliskonsertti / Kalaniemi & Alakotila 1.-2.3. Sellosali, Espoo / Lumikki ja seitsemän kääpiötä
10.3. Hämeenlinna, Teatteri / Kalaniemi & Alakotila 14.3. Vaasa, Arbis Lefvande / Kalaniemi, Maans & Saarela-Portin 20.3. Helsinki, Svenska littertursällskapets sal, Lefvande / Kalaniemi, Maans & Saarela-Portin 5.4. JuuriJuhla, Espoo, Lagstads hembygdsgård /Kalaniemi & vierailijoita 12.4. Lempo-festivaali, Kouvola / Kalaniemi & Alakotila 29.4. Kööpenhamina, Tivoli / Kalaniemi, Grundström ja Varis
Konserttitietoja: www.mariakalaniemi.com

Maria Kalaniemen viimeaikaisia projekteja:

SibaFest 2012 taiteellinen johtaja
Åkerö (2011) pianisti Timo Alakotilan kanssa – kokoelma 20-vuoden
yhteistyön helmiä, mukana myös uusia sävellyksiä.
Vilda Rosor (2010) – Maria Kalaniemen henkilökohtainen pyhiinvaellus
suomenruotsalaisiin musiikkimaisemiin.

Haastattelut:

Maria Kalaniemi
p. 040 553 9199

Lisätietoja:

Minna-Mari Roms
p. 050 413 5013
minna.roms@gmail.com
www.mariakalaniemi.com
www.myspace.com/mariakalaniemi
www.hoedown.com

Posted on September 2, 2014 .