Dragspelskonstnären Maria Kalaniemi invald i Finländska musikens hedersgalleri vid Musikmuseet Fame 2024

Maria Kalaniemi är en av de artister som invalts i Finländska musikens hedersgalleri vid Musikmuseet Fame 2024. Valet kungjordes vid Kalaniemis egen jubileumskonsert i Sellosalen 12.3. Utställningen öppnades pågår i ett år.


Den internationellt kända dragspelskonstnären och kompositören Maria Kalaniemi (f.1964) firar för tillfället sitt 60-årsjubleum. Sommaren 2023 hade också 40 år förflutit sedan hon segrade i tävlingen Gyllene Harmoniken 1983. Det var då som Kalaniemi nådde nationell ryktbarhet.

Som musiker och kvinnlig dragspelsmusiker är Maria Kalaniemi en förebild för många musiker i den yngre generationen. Nu är hon den första dragspelsmusiker som ingår i Finländska musikens hedersgalleri vid Musikmuseet Fame. Såhär beskriver Kalaniemi sina känslor:

”Jag är lycklig och tacksam över att jag valts till en av artisterna i Musikmuseet Fames utställning. Det känns som en verkligt fin utmärkelse! Det är betydelsefullt att i samband med sitt eget 60-årsfirande få utgöra en del av finländsk musikhistoria vid den här utställningen, vid sidan av många fina konstnärer och som den första dragspelsmusikern. I mitt barndomshem var dragspelet instrumentens kung. När det kom dragspelsmusik i radion skruvade vi upp volymen till max och dansade. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att få en sådan här utmärkelse när jag inledde min resa tillsammans med dragspelet som åttaåring, när jag förundrad kallade på de första tonerna ur mitt instrument”.


I utställningen ingår bl.a. ett av Maria Kalaniemis dragspel, fotografier från de gångna åren och musikexempel. Kalaniemis musikerstig har varit mångsidig och omfattat musik av alla de slag i många olika ensembler och produktioner. Kalaniemi berättar att hennes iver, rentav berusning inför musiken fortfarande lever stark. Aktuella projekt är till exempel Kalevala på svenska, musik för minnessjuka och uppträdanden med bl.a. Timo Alakotila, Elina Leskelä och Eero Grundström.

”Dragspelets bälgar, mina andra lungor, har andats också när mina egna lungor varit tomma. De har gråtit och sörjt tillsammans med mig, och bubblat av glädje och fröjd. Jag har också vågat vandra mina egna vägar med mitt dragspel. Vi har gått varandras ärenden som känslouttolkare också då orden saknats, endast tonernas tröst och kraft existerat. I min själ är jag fortfarande en musikdiggare, jag har aldrig velat placera musikstilar i olika fack och det fortsätter fortfarande i samma takt”, beskriver Maria Kalaniemi,  

Mera information om Finländska musikens hedersgalleri: 
https://musiikkimuseofame.fi/kunniagalleria/

Maria Kalaniemi har utvecklat sin egen personliga stil att spela ackordeon. Hon använder också sin röst för att förstärka dragspelets ljudlandskap och känslan i musiken. Denna meditativa musik kallar hon runospel och bälgasång. Hennes spelstil har passande nog beskrivits som finländsk dragspelsfado.

Maria Kalaniemis dragspel har klingat på isbergen i Grönland och vid kungliga festmottagningar samt hos minnessjuka på vårdhem. Kalaniemi erhöll nyligen priset Årets fenomen av Främjandecentralen för folkmusik och folkdans för sitt arbete i projektet Vårdspelmännen tillsammans med dragspelskonstnären Elina Leskelä.

Åren 2005–2009 utnämndes Kalaniemi till konstnärsprofessor. Hennes doktorsexamen i musik granskades 2009. År 2013 fick hon priset Pro Cultura Esbo. Sommaren 2018 utnämndes Maria Kalaniemi till medlem av Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm. Samma år erhöll hon också statspriset i musik.

Kalaniemi har medverkat på talrika album som musiker, kompositör eller producent. Hennes senaste album Vilda Rosor (2010), Åkerö (2011), Svalan (2017) och Mielo (2020) har alla nått toppositioner på den ryktbara World Music Charts Europe -listan. Av dessa album har Åkerö och Mielo vunnit Emmapriser, medan de andra också varit nominerade.


Intervjuer:

Maria Kalaniemi | 040 553 9199 | maria.kalaniemi@gmail.com | www.mariakalaniemi.fi 

Facebook: www.facebook.com/mariakalaniemi | Youtube: www.youtube.com/@mariakalaniemimusic


Ytterligare information:

Minna-Mari Roms | 050 413 5013 | minna.roms@gmail.com | www.artprevolution.com

Foto © Elina Brotherus
Illustrationer © Pinja Mäentaka

Posted on April 20, 2024 .